Situácia v gastrosektore je zlá, opatrenia zo strany vlády a štátu sú
nepostačujúce, neadresné a likvidačné. Podnikatelia upozorňujú na
byrokratickú náročnosť pri žiadaní o podporu, potrebovali by práve v
týchto časoch zníženie administratívnej záťaže, a predovšetkým
sociálnych odvodov. Aj také sú podľa Koreny zistenia z prieskumu Ako je
na tom gastro po znovuotvorení iniciatívy Pomoc pre gastro na vzorke
takmer 500 majiteľov reštaurácií, jedální a iných gastroprevádzok, ktorý
realizovala iniciatíva začiatkom júla.
Z prieskumu vyplynulo, že až 57 % podnikateľov nepožiadalo o príspevok
na nájomné, 67 % podnikateľom by aktuálne najviac pomohlo zníženie
administratívnej záťaže. Takmer polovica opýtaných sa obáva, že
zdobrovoľnenie gastrolístkov zníži príjmy gastrosegmentu. Z prieskumu
tiež vyplynulo, že až 68 % podnikateľov považuje postup žiadania o
príspevok na nájomné za byrokraticky náročný.
"Tá spätná väzba, ktorú od nich máme, je jednoznačná. Celý proces
žiadania o podporu je taký komplikovaný, že jednoducho nemajú kapacity,
aby sa o ňu uchádzali, ak si uvedomíme, že musia riešiť existenčné
problémy. A aj tí podnikatelia, ktorí o podporu požiadali, sa doteraz
refundácie napríklad za nájomné v marci nedočkali," priblížila Koreny.
Podľa prieskumu by podniky privítali hlavne zníženie odvodového zaťaženia (67 %) a zníženie dane z pridanej hodnoty (59 %). "Tretina
našich respondentov by potrebovala, aby boli dostupné bezúročné alebo
nízko úročené úvery s garanciou štátu. Skepticky vnímajú aj plánované
zdobrovoľnenie gastrolístkov, ktoré by znížilo príjmy v gastrobiznise, a
považujú ho v týchto časoch za nesystémové a neúčelové," doplnila Koreny.
Byrokracia podľa Koreny nie je zďaleka jediným problémom, na ktorý
podnikatelia v gastrobiznise upozorňujú. Podľa mnohých sú podmienky na
získanie pomoci od štátu nastavené tak, že väčšina podnikov ju nemá
šancu získať.